Pages

Ticker

Lilypie Kids Birthday tickers

March 3, 2016

It Adds Up!

Over supper, Hubby pondered that one of his colleagues had never been to Home Café, one of our very favorite restaurants in town.  Baby A piped up, “I’ve been there a million times!”  “Maybe a million and a half,” Hubby told her, and then followed that he was teasing, as she hadn’t really been alive for a million days.

That immediately prompted the challenge from Hubby, asking the girls to calculate how many days old they are.  I was AMAZED that Baby A persevered until she figured it out!

Hubby gave her some prompts, each of which she answered herself.

There are 365 days in a year, but let’s work with a more round number, 350.  What’s 350 x 7?  My A broke it down into 300 x 7 = 2,100, and 50 x 7 = 350.  So 2,100 + 350 = 2,450.

Hubby then prompted her to add the missing 15 days per year.  What’s 15 x 7?  She almost immediately answered 105.

So 2,450 + 105?  She very quickly answered 2,555.

And your birthday was almost exactly two months ago.  How many days ago was that?  The girls both chimed in with 60 days.

So 2,555 + 60?  And my smart baby girl answered 2,615.

Wow.  Seriously, wow.

I was so amazed how she worked through the problem so methodically.  I told her in all sincerity that there are plenty of adults who wouldn’t have even tried to do that math.  They would have grabbed immediately for their calculators.

I love that we make numbers fun at our house.  And I am so grateful that our girls are {almost} always up for a lively challenge.

No comments:

 
Design by Mommy Monologues